Santtutonttu haaveilee

Ensikohtaaminen

Eräänä kirpeänä syyspäivänä kuvittaja Pia-Maria Pohto oli kävelyllä lähimetsässä. Yhtäkkiä kaarnakannon takaa pilkisti jotakin sinistä. Eikun valkoista. Hei, kyllä se oli molempia! Sammalmättään reunasta ilmestyivät sinivalkoisen pipon jälkeen haituvapäiset korvat, joista toinen oli lerpallaan. Uuden ihmistuttavuuden ilmeen nähdessään otuksen suu ratkesi riemukkaaseen kikatukseen.

Äimääntymisestä toivuttuaan kuvittaja alkoi jutella suloisen pikku otuksen kanssa. Selvisi, että se oli tonttu nimeltä Santtu, tarkalleen ottaen tommikainen eli tontun ja menninkäisen jälkeläinen.  Se kertoi tomerasti tulleensa siihen ikään, jolloin lähdetään etsimään ikiomaa kotia. Innokkaasti se alkoi kertoa upeista paikoista, tunnelmallisista saunoista sekä lapsista, joita se oli reissullaan kohdannut. Tässä vaiheessa Pia-Maria kutsui Santun kotiinsa hunajakupposelle, jotta voisi kuunnella lämpimässä lisää. Oli pakko ottaa paperia ja kirjoittaa jännittävät käänteet muistiin! Santtu antoi myös hyviä ohjeita, kun Pia-Maria hahmotteli tarinalle kuvia.

Välillä lämmitettiin sauna ja tarinoitiin lauteilla, sitten maisteltiin meetvurstia ja hörpittiin mustikkamehua. Suupielet sinisinä ja posket punaisina tomminkainen oli äänessä piirtäen tämän tästä ilmaan suuria kuvioita. Ison osan seikkailusta sai Pia-Maria kirjoitettua, mutta paljon jäi muistinkin varaan. Jo aamulla pikku tomminkainen teki lähtöä, sillä se oli kovin malttamaton löytämään uuden kotinsa. Se oli myös aivan varma, että monta uutta hauskaa paikkaa osuisi sen matkan varrelle.

Seuraavana keväänä Santtuliini piti tekemänsä lupauksen ja palasi turisemaan loput tarinastaan. Se kertoi ylpeydestä pulleana, että oli nyt oikea saunatonttu; ihan koko Suomen oma Saunatonttu! Seikkailu oli niin erityinen, että Pia-Maria halusi palavasti tehdä tarinasta kirjan. Siitä ei tulisikaan ihan tavallinen satukirja, koska seikkailu oli ihan oikeasti tapahtunut ihan oikeissa paikoissa ja ihan oikeiden lasten kanssa! Kuvittaja otti yhteyttä Santun vierailemiin paikkoihin. Yhteistyössä näiden kohteiden kanssa tarinasta syntyi kuin syntyikin kirja, Suomen satavuotisjuhlavuoden hengessä, Yhdessä.

Tilaa Santtutontun seikkailukirja Taidemetsän puodista, täältä (aukeaa uuteen ikkunaan).